Urban mining: moeilijk uit te spreken, maar makkelijk te realiseren

Verspil jij graag dingen? Gooi jij met plezier zaken weg die nog waarde hebben? Nee toch? Dan is urban mining helemaal jouw ding. Urban mining maakt van de stad een mijn. Een mijn vol oude elektrotoestellen die er toch maar ongebruikt bij liggen: in kastenlades, tuinhuisjes of andere stoffige plekjes. Terwijl ze vol grondstoffen zitten die we kunnen omtoveren tot nieuwe materialen. In België doen we het al behoorlijk, we zijn goede recycleerders, maar het kan nog veel beter. Lees hieronder wat jij kan doen, waarom het zo belangrijk is en hoe makkelijk dat is met onze hulp.

Hoera, we zijn allemaal mijnwerkers

Tot voor enkele jaren zagen mensen hun oude koelkast, magnetron of stofzuiger niet meteen als een bron voor iets nieuws. Laat staan dat ze zichzelf zagen als een urban miner, een stadsmijnwerker. En toch zijn we dat allemaal. Zonder helm op het hoofd, maar met een hart voor het milieu. Samen tegen de verspilling: doe je mee?

Miljarden toestellen

Elektroapparaten bevatten metalen, vaak zeldzame aardmetalen zoals goud, zilver, kobalt, koper, nikkel, palladium ... Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is allicht de smartphone. In elk toestel vinden we tot 60 verschillende elementen. Als we weten dat veel mensen al na 3 of 4 jaar van smartphone wisselen, komen we per mensenleven al gauw tot zo’n 20 smartphones. Op wereldschaal is dat een onvoorstelbaar grote hoop aan potentieel waardevolle materialen! In Afrika alleen al spreekt men van 1 miljard afgedankte  gsm’s per jaar.

Hoe minder vervuilende mijnbouw, hoe beter

Er zijn 2 opties. Ofwel blijven we oud elektro als afval beschouwen en dumpen of verbranden we het. Nieuwe toestellen maken we dan telkens weer op basis van vervuilende klassieke mijnbouw die de aarde om zeep helpt. Ofwel doen we het goed en slaan we verder de richting van urban mining in. Recyclage van oud elektro tovert afvalstoffen dan om tot grondstoffen. Super dat jij hieraan meewerkt!

Elektroapparaten worden steeds lichter

Herinner jij je nog die oude tv van je grootouders? Pff, dat ding woog tientallen kilo’s! Wat een verschil met de tv-toestellen van vandaag: je pakt er makkelijk eentje onder elke arm. Dat is voor veel elektro het geval. Met alle gevolgen vandien, waar je niet meteen bij stilstaat: we zamelen nu minder kilo’s in. Of anders gezegd: om voor alle elektroapparaten samen hetzelfde totaalgewicht te halen als vroeger, hebben we nu veel meer toestellen nodig. Reden te meer om een versnelling hoger te schakelen en meer apparaten te recycleren. Doen! Hoe meer toestellen jij wegbrengt, hoe beter voor het milieu. En hoe meer plaats je weer in huis hebt. Alleen maar voordelen dus.

Pure noodzaak

De tijd dat recyclage van metalen duurder was dan klassieke mijnbouw is voorgoed voorbij. De recycling technologieën zijn beter, goedkoper en efficiënter dan ooit. Om bij het voorbeeld van de smartphone te blijven: uit 1 ton mobiele telefoons halen we nu 300 gram goud. Maar om diezelfde 300 gram goud uit een ertsmijn op te delven, is gigantisch veel energie, water, tijd en mankracht nodig. Om maar te zwijgen van de milieukost en de ongezonde werkomstandigheden in de meeste mijnen. Trouwens: in groeilanden als China en India komen er jaarlijks miljoenen mensen bij met behoorlijk wat koopkracht. Gevolg: een steeds stijgende vraag naar elektro. Klassieke mijnbouw volstaat niet meer om aan die vraag te voldoen. Hergebruik, recyclage en urban mining zijn pure noodzaak.

Nog vragen rond urban mining? Lees deze 7 redenen en je bent helemaal mee.

Urban mining in 3 simpele stappen

Recycling is een ingewikkeld technisch proces, maar supermakkelijk voor jou. En als we dat met miljoenen mensen consequent volhouden, komt het heus wel goed met onze planeet. Wat je concreet kan doen? Volg ons eenvoudige driestappenplan.

  1. Snuffel thuis wat rond. Veel kans dat je heel wat elektrotoestellen (en lampen) vindt waarvan je niet eens meer wist dat ze er lagen.
  2. Geef eerlijk antwoord op deze ene vraag: als ze er al zolang liggen, heb ik die spullen echt nog nodig? Nee toch?
  3. Breng je elektrospullen weg: naar de winkel (als je daar een nieuwe koopt), het RecyclePunt of het recyclagepark in je buurt. Of naar De Kringwinkel als het toestel nog werkt of te herstellen is.
esc