Wat is de Recupel-bijdrage?

Daar sta je dan: je oude gsm, stofzuiger, wasmachine of haardroger is stuk. Wat nu? Recycleren natuurlijk. Daarvoor dient de Recupel-bijdrage. We financieren er de Recupel-activiteiten mee. Centraal staan de inzameling en recyclage van de apparaten en lampen die stuk zijn. Dat is pas mogelijk dankzij de prima samenwerking met recyclageparken, Kringwinkels, RecyclePunten en via allerlei inzamelacties.

Geen dubbele betaling, wel gratis afdanking

Wat betekent die bijdrage in de praktijk? Simpel: jaren geleden is er al betaald voor de recyclage van jouw koelkast of boormachine die vandaag kapot gaat. Je zou dus wel gek moeten zijn om je defecte elektrotoestel in de vuilniszak te stoppen, want voor afval in een vuilniszak betaal je nog eens.

Hoeveel is zo’n bijdrage?

De Recupel-bijdrage staat vermeld op de aankoopfactuur. Maar de kans is groot dat je nooit aandacht hebt besteed aan die bijdrage. Zeker voor de doorsnee huishoudelijke apparaten gaat dat maar om enkele eurocenten, een halve euro ... Dat betekent nauwelijks iets in de totale aankoopprijs. Maar voor ons betekenen al die bijdragen samen heel veel. Bij professionele apparaten geldt een aparte regeling. Meer weten? Hier leggen we het verschil tussen huishoudelijk en professioneel uit, en hier vind je de complete apparatenlijst met voor elk toestel de exacte bijdrage.

Miljoenen bijdragen worden goed besteed

Elk jaar gaan miljoenen elektroapparaten over de toonbank. En elke aankoop is goed voor een Recupel-bijdrage. Zo hebben we bij Recupel in de loop der jaren noodzakelijke financiële middelen opgebouwd. Maar dat geld potten we niet op. Integendeel, we bouwen onze reserves zelfs af. De bijdragen gebruiken we integraal voor inzameling, transport en verwerking van oud elektro en voor de kosten van onze communicatie, audits en controles.

De belangrijkste bijdrage is die aan het milieu

Beschouw je Recupel-bijdrage als een bijdrage aan een beter milieu. Dankzij die bijdrage recycleren we een schat aan materialen uit je oud elektro: afvalstoffen die weer grondstoffen worden. Dat is de essentie van urban mining. En we garanderen dat de schadelijke stoffen niet in de natuur terechtkomen.

esc
Translate this page