FAQ - Logistiek: inzameling en recyclage

Voor een registratie als ophaalpunt bij Recupel vragen wij om volgende webpagina aan te klikken.
Registreer je hier als ophaalpunt bij Recupel aan de hand van jouw btw-nummer.
Je ontvangt dan een paswoord en een gebruikersnaam waarmee je kan inloggen in de logistieke applicatie om een transportaanvraag te registreren.

Recupel organiseert kosteloos de ophaling van jouw gevulde recipiënten (boxpallet, karton, doos, box, ….).

Een ophaling kan aangevraagd worden bij minimaal 8 stuks groot wit en/of koel-vries.

Boxpalletten voor het inzamelen van AEEA dienen één maal per 3 maanden of 4 keer per jaar gevuld en opgehaald te worden.  Indien dit volume niet wordt gehaald, opteert Recupel voor een eenmalige ophaling (1 maal per jaar).

Bij LOGIN kies je voor de optie "wachtwoord vergeten" onder LOGISTIEK. Daarna kan je via je gebruikersnaam je wachtwoord opnieuw instellen. Weet je niet wat je gebruikersnaam is? Klik dan op 'Gebruikersnaam vergeten' en geef je e-mail adres in. Hiermee kan je al je gegevens opvragen. Je ontvangt je gebruikersnaam en wachtwoord via e-mail en kunt hiermee vervolgens inloggen.

Een ophaling kan aangevraagd worden wanneer je recipiënt voor minstens 80% gevuld is.

Wanneer je beschikt over een RecyclePunt voor klein elektro en/of lampen, ben je aangesloten als ophaalpunt bij Recupel. Wanneer een module vol is, kan je een ophaling aanvragen. Dit doe je door te bellen naar 0800/15 880 of door te mailen naar vol@recupel.be. Vermeld hierbij zeker jouw adres en om welke fractie het gaat (elektro, lampen of TL-buizen).

Indien je de ophaalvoorwaarden wil raadplegen, kun je deze vinden via deze webpagina.

Op de homepagina van de website kies je bovenaan voor “LOGIN”.
Daarna klik je op “aanmelden” onder ‘LOGISTIEK”.
In het menu kies je voor “Een AEEA transport aanvragen”.
Daarna volg je onderstaande 8 stappen:

  • Stap 1: controleer je adres.
  • Stap 2: vink het moment uit waarop de chauffeur niet kan langskomen (let op: dagen uitvinken kan de ophaaltermijn verlengen).
  • Stap 3: vul "Aantal ophalen” in.
  • Stap 4: automatisch verschijnt eenzelfde aantal onder “Aantal leveren” (met uitzondering van ophaling per stuk).
  • Stap 5: je kan het cijfer onder “aantal leveren” wijzigen, maar dan dien je de reden in te geven onder “Extra informatie”.
  • Stap 6: je kan nog informatie voor de transporteur toevoegen (vb. bij ophaling vragen naar persoon X, ophalen aan poort X, vooraf bellen op nummer X …).
  • Stap 7: je klikt op “Verzenden”, je kan de ‘waarschuwingen’ negeren.
  • Stap 8: je gaat door tot je op het scherm een transportnummer ziet verschijnen. Je ontvangt als contactpersoon ook een mail met een transportnummer ter bevestiging van je aanvraag.

De termijn voor het uitvoeren van een ophaling bedraagt 3 werkdagen na aanvraag.

Recupel haalt geen toestellen op aan huis. Particulieren kunnen hun afgedankte elektro brengen naar: het recyclagepark/ de kringwinkel/ het Recupel-punt/ een handelszaak bij aankoop van een gelijkaardig nieuw toestel (aanvaardingsplicht verkoper). Een inzamelpunt voor afgedankte elektro en/of lampen kan je ook vinden door je postcode in te voeren op deze pagina. Daarna word je doorverwezen naar een kaart waarop alle collectiepunten in jouw buurt aangeduid staan.

Bij schadegevallen vragen wij om Recupel te contacteren op het nummer 0800/11 539. Het ophaalpunt moet ervoor zorgen dat de recipiënten met de nodige zorg worden gebruikt. Bij verlies of schade kan Recupel een vergoeding vorderen.

De recipiënten om elektro en lampen in op te slaan (boxen, boxpalletten, lampendozen/boxen en containers) zijn eigendom van Recupel. Recupel stelt deze kosteloos ter beschikking. Het ophaalpunt moet ervoor zorgen dat deze op een droge en neerslagvrije plaats worden gestald.

Herbruikbare elektrische en elektronische toestellen kunnen worden toevertrouwd aan een hergebruikcentrum of kringloopwinkel. Neem hiervoor contact op met het hergebruikcentrum in jouw buurt. 
De goederen kunnen naar de hergebruikcentra worden gebracht of hun ploegen zamelen deze goederen op aanvraag in aan huis. 
Vanaf dat ogenblik volgt elke productgroep zijn eigen weg doorheen het hergebruikcentrum om uiteindelijk, na een eventuele herstelling, aan verlaagde prijs te worden verkocht via het hergebruikcentrum. 
Toestellen die niet herstelbaar zijn en dus ook niet meer kunnen worden verkocht, worden via een samenwerking met Recupel op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Een kringloopwinkel in jouw buurt kan je vinden door hier je postcode in te geven op. Klik vervolgens op zoek een kringloopwinkel en je wordt doorverwezen naar een kaart waarop alle kringloopwinkels in jouw buurt te vinden zijn.

Bij vragen omtrent de verwerking van batterijen, vragen wij om contact op te nemen met de firma Bebat.

Het certificaat van verwerking van materiaal kan slechts worden afgeleverd door een erkende verwerker, die tot demontage is overgegaan.  
 
Het komt niet aan Recupel toe om dit document te leveren.  
 
Recupel kan echter wel in een brief bevestigen dat elke milieureglementering strikt wordt nageleefd bij de recyclage van AEEA.  
 
De bij Recupel geregistreerde collectiepunten die een transportaanvraag doen ontvangen een ophaalbon die bevestigt dat toestellen werden teruggenomen.  
Deze ophaalbon wordt door de vervoerder afgeleverd op het ogenblik van de ophaling.  
Recupel kan deze ophaling via haar informaticasysteem ook bevestigen wanneer de transporteur de ophaling heeft bevestigd.  
 
De Overheden aanvaarden dat de door de vervoerder ondertekende ophaalbonnen door het collectiepunt worden bewaard en ingeschreven worden in het afvalstoffenregister als bewijs van afvoer en verwerking van AEEA.