Huishoudelijke en professionele toestellen. Wat is het verschil?

Sinds 1 januari 2022 wordt het verschil bepaald op basis van het beoogde gebruik van het toestel en dus niet langer op basis van objectieve criteria zoals gewicht, grootte of vermogen. Elektrische en elektronische toestellen die gebruikt worden in een huishoudelijke en professionele omgeving, zijn huishoudelijke toestellen. Als ze exclusief bestemd zijn voor gebruik in een professionele omgeving dan spreken we over professionele toestellen. 

Opmerking: een product is huishoudelijk tenzij je kunt aantonen dat het een professioneel karakter heeft.

Bijvoorbeeld: een laptop kan je zowel thuis als op kantoor gebruiken en is dus een huishoudelijk toestel. Een barcodescanner wordt alleen gebruikt in een professionele omgeving, zoals een supermarkt, en is daarom wel een professioneel toestel. Een koffiemachine die ontworpen is voor professioneel gebruik (op kantoor, in een bar, …) en die thuis gebruikt wordt, zal toch beschouwd worden als professioneel. Het gebruik door een particulier wordt in dit geval beschouwd als een uitzonderlijk gebruik.

In de apparatenlijst vind je definities, voorbeelden en uitzonderingen. Als deze lijst geen uitsluitsel biedt, volg je een stappenplan dat in 3 stappen het resultaat toont. Het is belangrijk om de volgorde van de verschillende stappen te respecteren. Als de eerste stap de oplossing al geeft, moet je niet verder gaan naar de volgende stappen. Je raadpleegt hier het stappenplan.

We maken een onderscheid voor de Recupel-bijdrage tussen een 'alles-inbegrepen' bijdrage voor huishoudelijke toestellen en een 'administratieve' bijdrage voor professionele toestellen.

Bekijk de video voor meer info over het verschil tussen het huishoudelijk en professioneel karakter van toestellen