Recycleren begint bij jou

Zo recycleren we huishoudtoestellen en andere elektrische apparaten

Recycleren van huishoudtoestellen en elektrische apparaten: hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Recupel kan samen met gespecialiseerde en erkende verwerkers tot wel 90% van de gebruikte materialen en grondstoffen terugwinnen. Zo komt afgedankte elektro niet in het milieu terecht maar worden de grondstoffen opnieuw gebruikt.

Inzamelen van afgedankte elektro

Je huishoudtoestellen en elektrische apparaten kun je inleveren bij een Recupel-punt in een recyclagepark, in een elektrowinkel, in bepaalde supermarkten en doe-het-zelfwinkels of in een kringloopwinkel. 

Zoek hier de beste optie voor je toestel

Stap 1: herbruikbare elektro sorteren

Eerst bekijken we welke toestellen herbruikbaar zijn. Nadat deze getest of eventueel hersteld worden, krijgen ze een tweede leven via een kringloopwinkel. De toestellen die niet meer gebruikt kunnen worden, laten we recycleren door erkende verwerkers in België.

Stap 2: schadelijke stoffen verwijderen en grondstoffen herwinnen

De verwerker scheidt eerst alle toestellen volgens hun aard, zoals kapotte koelkasten, oude gsm’s, printers, monitors, … Deze worden apart verwerkt. Eerst ontdoet een gespecialiseerde medewerker ze manueel van alle schadelijke stoffen. In een koelkast en diepvries zitten bijvoorbeeld cfk’s, freongas, gas en olie. Die mogen zeker niet in het milieu terechtkomen. Door cfk’s te verwijderen, vermijden we dat het broeikaseffect verder toeneemt. Ook andere schadelijke stoffen zoals cadmium, pcb’s en lood nemen de verwerkers manueel weg. 

Daarnaast halen ze waardevolle grondstoffen zoals goud, zilver en titanium uit de toestellen. Wist je dat er in 1.000 kg oude gsm’s ongeveer 300 gram goud zit? Door goud uit gsm’s te halen, hoeft dit niet uit mijnbouw te komen. Dat is belangrijk omdat grondstoffen steeds sneller uitgeput raken. 

Lees meer over urban mining

Stap 3: de overgebleven elektro wordt behandeld

Alles gaat nu in een zogeheten shredder. Deze machine maalt alles in heel fijne stukjes. Vervolgens sorteert een machine de deeltjes staal, non-ferro metalen, aluminium, glas, plastic. Alles is nu gescheiden en klaar voor hergebruik. Door heel dit proces recycleren we tot 90% van afgedankte elektrische toestellen en elektronische apparatuur.