Kortom, al wat op elektriciteit of batterijen werkt, of voorzien is van een stekker of plug.
We hebben allemaal onnoemelijk veel apparaten die nooit gebruikt worden en die stof staan te vergaren in onze kasten. Nochtans bestaan die apparaten uit materialen die omgezet en hergebruikt kunnen worden voor de fabricage van nieuwe producten. Als het gaat om toestellen die nog werken, dan kunnen die zelfs onmiddellijk een andere bestemming krijgen.
Belgen zijn goede sorteerders, dat is bekend. Nochtans staan velen van ons er niet bij stil dat ook lampen en elektro gesorteerd kunnen worden.
Recupel recycleert ontladingslampen (spaarlampen en buislampen) en ledlampen. Gooi die dus niet zomaar in de vuilnisbak of in een glasbol. Klik hier voor meer informatie over de soorten lampen en waarom het nuttig is om ze te recycleren.
Voor oude elektr(on)ische toestellen geldt vaak: uit het oog, uit het hart. We houden ze bij 'want je weet maar nooit' of we hebben ze zo goed opgeborgen dat we vergeten zijn dat we ze hebben. Intussen staan ze nodeloos plaats in te nemen. Andere toestellen belanden zelfs op de stoep of bij het huishoudelijk afval, en uiteindelijk op de vuilnisbelt. Nochtans bevatten veel van die toestellen schadelijke stoffen of materialen die jarenlang vervuilend zijn voor het milieu.
Werkt je toestel nog, maar gebruik je het niet meer? Door het te schenken aan iemand anders, doe je hem of haar een plezier.
Nog werkende toestellen geven wij een tweede leven via hergebruikcentra. De materialen uit kapotte toestellen kunnen we recupereren en zo hergebruiken voor nieuwe producten. Wist je dat Recupel gemiddeld 90% van de materialen in de apparaten kan recycleren? Onze partner-recyclers halen allerlei materialen, zoals plastics en metalen, of edelmetalen, zoals zink en goud, uit onze toestellen. Dat noemen we urban mining, dé ideale oplossing voor klassieke mijnbouw. De grondstoffen die via de klassieke mijnbouw worden ontgonnen raken stillaan uitgeput en bovendien gebeurt het vaak met weinig respect voor mens en milieu.
Daarom is het belangrijk dat je je apparaten bij ons binnenbrengt. Wij geven ze een tweede leven en samen dragen we zo bij aan een echte circulaire economie.
Zoek je een inzamelpunt in de buurt waar je je afgedankte toestellen en lampen kwijt kunt?
Hier moet je zijn.
Aarzel je nog over een toestel en weet je niet zeker of je het bij ons kunt binnenbrengen?