Wat wij doen met de Recupel-bijdrage

Wellicht is het je al opgevallen dat er op het kasticket van je nieuwe elektronische toestellen een Recupel-bijdrage staat (soms ook 'Recupel-taks' benoemd)? Met dat bedrag financieren wij het recycleren van elektronische toestellen en lampen. Het bedrag varieert per soort product. Er is bovendien een verschil tussen huishoudelijke en professionele apparaten.

Dit doen we met de Recupel-bijdrage

In deze animatievideo leggen we je stap per stap uit wat we precies doen met de Recupel-bijdrage die je betaalt bij aankoop van een elektrisch of elektronisch toestel.

We gebruiken de Recupel-bijdrage voor het inzamelen, sorteren, transporteren en voor het verwerken van elektronische toestellen die je naar een Recupel-punt in het recyclagepark brengt of in de winkel. Een deeltje gaat ook naar de administratieve en praktische werking van Recupel.

Voor professionele toestellen werkt het anders

Bedrijven betalen geen Recupel-bijdrage wanneer ze professionele elektronische toestellen aankopen. In dit geval is het de producent van de producten die een bijdrage betaalt, wanneer die ze op de markt brengt. 

Hoeveel bedraagt de Recupel-bijdrage precies?

De Recupel-bijdrage hangt af van het type product en wordt bepaald op basis van een aantal parameters:

  • Gemiddelde gewicht van het product
  • Componenten in de toestellen
  • Inzamelpercentage
  • Verwerkingstechniek
  • Levensduur
  • ...

Alle apparaten en hun respectieve Recupel-bijdrage staan vermeld in de apparatenlijst of kunnen hier gemakkelijk worden geraadpleegd via onze handige zoekfunctie. Hier wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen "huishoudelijke" en "professionele" apparaten.

Jij kan deel uitmaken van ons netwerk

Er zijn verschillende manieren waarop jij actief deel kan uitmaken van ons netwerk. Zo kan je als winkel een Recupel-punt installeren als extra service. Of als leverancier kan je Recupel-erkenning aanvragen. Ontdek de opties via de knop hieronder.

Wil je voor een specifiek apparaat weten wat de Recupel-bijdrage is? Je vindt het terug in de apparatenlijst.

Zoek een apparaat