Urban mining

Wist je dat oude lampen voor 92% gerecycleerd worden?

Kleine Rik legt het met veel fantasie uit, maar wat hij zegt is wel waar: je oude lampen worden voor 92% gerecycleerd. En inderdaad: we doen dat met pletmachines, magneten en filters. Kijk je even mee?

Nadat jij je oude lampen naar een recyclagepark of recyclepunt brengt, worden ze naar het afvalverwerkingscentrum gebracht. En wat er daarna gebeurt, hangt af van het soort lamp: 

Tl-lampen komen in een superslimme machine terecht. Die plet, filtert en verwarmt de oude buislampen. Zo scheidt de machine alle materialen: het fluopoeder, het kalkglas en de metalen kapjes. 

Je ledlampen en spaarlampen komen ook in een machine terecht. Die gebruikt een speciale magneet om metaal te scheiden van glas, plastic en andere materialen.

Beide machines zorgen dus voor ongeveer hetzelfde resultaat: op het einde hebben we opnieuw glas en metaal. Het glas gaat dan opnieuw naar lampenproducenten, het metaal naar de metaalverwerking. Zo recycleren we wel 92% van het materiaal uit oude lampen!

Dat noemen we urban mining: grondstoffen ontmijnen uit afval. Urban mining is veel beter voor moeder natuur dan klassieke mijnbouw. En jij kan helpen! Breng je oude lampen altijd naar een recylagepark of een Recupel-punt. Een welgemeende dankjewel van Recupel én van moeder natuur!