Dit doet Recupel

We zorgen ervoor dat je als consument makkelijk je kapotte lampen en ongebruikte toestellen kunt inleveren of laten herstellen

Zo dragen we bij aan een circulaire economie. Onze opdracht voeren we samen uit met een heel aantal partners in ons netwerk: producenten en invoerders van elektrische toestellen, transporteurs, hergebruikcentra, verwerkers, intercommunales, professionele installateurs, verkopers van electro, regionale overheden, enz.

Circulaire economie

Zo weinig mogelijk schadelijke stoffen van elektrische of elektronische apparaten in de natuur laten terechtkomen: daar doen we het voor. Maar we maken ons ook sterk om steeds minder schaarse grondstoffen uit de natuur te halen. We geloven dan ook in de voordelen van de circulaire economie. 

In de circulaire economie gebruiken producenten steeds minder grondstoffen omdat ze grondstoffen hergebruiken. Bijvoorbeeld door waardevolle grondstoffen uit kapotte apparaten te verwijderen voor hergebruik. Maar ook het herstellen van toestellen of ze een tweede leven geven via kringloopwinkels is een manier om grondstoffen te sparen - en om minder afval te hebben. 
 

Recycleren loont

Wist je dat sommige elektroapparaten zeldzame aardmetalen zoals goud, zilver, kobalt, koper, nikkel of palladium bevatten? Andere toestellen, een grasmachine bijvoorbeeld, zijn dan weer gemaakt van kostbare grondstoffen zoals plastic, ijzer, koper en aluminium. De verwerkingsbedrijven kunnen tot 90% hiervan recycleren! Dat is winst voor milieu en mens. 

Lees hier meer over urban mining.
 

Weetjes over Recupel

  • We zijn een vzw, opgericht in 2001 en in heel België actief.
  • We werken met een team van 32 enthousiaste professionals. 
  • Recupel telt meer dan 4.000 leden: producenten en invoerders van elektrische en elektronische apparaten en van lampen. 
  • In 2022 hebben we samen ruim bijna 120.000.000 kg aan apparaten en lampen ingeleverd bij Recupel. Dat zijn 41.000.000 apparaten en 8.600.000 lampen. 
  • In 2022 kreeg 3.818.805 kg aan huishoudelijke toestellen een tweede leven via kringloopwinkels en hergebruikcentra.
  • Wist je dat Recupel gemiddeld 90% van de materialen in apparaten kan recycleren?  

Meer weetjes? 

Lees hier het jaarverslag

Wat kun je allemaal inzamelen via Recupel?

Het is eenvoudig: heb je een kapot toestel met een stekker, een plug of batterij, dan kun je het laten recycleren via Recupel. Werkt het nog, dan zijn de kringloopwinkels er blij mee. Is het nog te herstellen, dan kun je het een tweede leven geven. 

Hier vind je stap per stap de beste oplossingen voor je toestellen

Lampen

In lampen zit kwik en daarom zijn ze Klein Gevaarlijk Afval (KGA). Maak ze zeker niet kapot maar breng ze naar het recyclagepark, naar een Recupel-Punt in een winkel of laat ze achter in de winkel waar je nieuwe lampen koopt. 

Recupel recycleert ontladingslampen (spaarlampen en buislampen) en ledlampen. 

Lees meer over waar je terecht kan met je kapotte lampen