Op welke plekken kun je elektro afdanken?

Je gaat samenwonen en plots heb je, ongewild, een extra koelkast. Of je stofzuiger sputtert tegen en je wilt ervan af. Waar kun je elektrotoestellen afdanken? Dit zijn je opties in een notendop.

Het werkt nog? Naar de kringloopwinkel!

Als het toestel niet stuk is, kun je het beter weggeven. Jij bent ervan af én je maakt iemand anders blij. In heel België heb je kringloopwinkels. Ze knappen er je toestellen op en verkopen ze door voor een zacht prijsje. Een groene en sympathieke manier om te recycleren! Zelfs toestellen met een klein mankementje zijn er welkom: de kringloopwinkel heeft een eigen hersteldienst. Vraag het gerust eerst even bij hen na of je spullen welkom zijn.

Het werkt niet meer? Winkel, Recupel-punt of recyclagepark

Je mag je oude toestel (stuk of niet) afgeven in de winkel waar je een nieuw gelijkaardig toestel koopt. Merk of type maken dan zelfs niets uit. Dat heet de terugnameplicht.

Voor kleine elektro en/of lampen is er nog een extra optie: het Recupel-punt. Dat is vaak gewoon de supermarkt of doe-het-zelf-zaak in je buurt. Let op: dit is enkel voor toestellen waarvan de grootste afmeting (L/B/H) maximaal 25 cm bedraagt. Bijvoorbeeld: een gsm, een scheerapparaat, een mp3-speler …

Een andere mogelijkheid om kapotte toestellen op een correcte manier kwijt te geraken? Je kunt ze ook naar het recyclagepark brengen.