Waarom moet ik een Recupel-bijdrage betalen als ik een elektro-apparaat op de markt breng?

Als producent of invoerder betaal je een Recupel-bijdrage. Waarom moet dat? En wat doet Recupel in ruil? Een verhaal waar iedereen bij wint…

De Recupel-bijdrage is het bedrag dat toegevoegd wordt aan de prijs van een nieuw elektrisch of elektronisch apparaat. Dat is bij wet verplicht. Krachtens de milieubeleidsovereenkomst moet, in eerste instantie, de producent of invoerder die recyclagebijdrage betalen aan Recupel. 

Verwerken en inzamelen? Laat het over aan Recupel!

Met die inkomsten coördineert en organiseert Recupel de inzameling, sortering, verwerking en recyclage van afgedankte elektro-toestellen.

De wet schrijft ook voor dat al wie 'een elektr(on)isch apparaat op de Belgische markt brengt' ook de inzameling en verwerking van de afgedankte toestellen op zich neemt.

Als producent of invoerder heb je dan de keuze: zelf instaan voor de aanvaardingsplicht – of die taak aan Recupel overlaten

Aansluiten bij Recupel biedt het grote voordeel dat je je kunt focussen op je kerntaken.

Goed om te weten: alle apparaten waarvoor een Recupel-bijdrage geldt, staan vermeld in de apparatenlijst.

Zoek je informatie over een specifiek apparaat? Of het apparaat bijvoorbeeld onderhevig is aan de Recupel-bijdrage

Zoeken

Als invoerder of producent kan u lid worden van Recupel. Zo bent u, op een makkelijke manier, wettelijk in orde met de invoer- of productie-activiteiten van elektro-apparaten.

Word nu lid