Alle info over het WEEE-report

WEEE is Engels en staat voor Waste of Electrical and Electronic Equipment. 
In het Nederlands noemen we dit AEEA, oftewel Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur.

Weerraport

Wat is het verschil tussen POM en OOM?

POM = Put On Market. Dit gaat over de elektr(on)ische apparaten die op de markt worden gebracht. Hiervoor is een kwartaalaangifte nodig via het digitale ledenplatform van Recupel. Op basis van deze aangifte ontvangen de leden een factuur voor de Recupel-bijdrage van alle aangegeven apparaten.

OOM = Out Of Market. Dit gaat over de elektr(on)ische apparaten die teruggenomen worden en dus opnieuw uit de markt worden gehaald. Hiervoor is een jaarlijkse aangifte nodig via het WEEE-report. Op basis van deze aangifte krijg je een pdf.

Wat is het WEEE-report?

Het WEEE-report heeft betrekking op de Out Of Market. Dit rapport moet jaarlijks in de maand januari worden ingevuld. Het is belangrijk om dit tijdig in orde te brengen. Alleen zo voldoe je aan de opgelegde rapporteringsverplichtingen vanuit de Belgische en Europese overheid.

Wanneer krijg je e-mails over het WEEE-report?

Als lid van Recupel ontvang je e-mails over het WEEE-report op drie verschillende momenten.

  1. In oktober of november krijg je de vraag om de contactgegevens te controleren en/of te bewerken van de persoon die binnen je organisatie verantwoordelijk is voor het indienen van het WEEE-report.
  2. Begin januari word je geïnformeerd dat het WEEE-report nu effectief kan ingevuld worden. Dit gebeurt via een gepersonaliseerde link in de e-mail naar de persoon die in de vorige mailing werd doorgegeven als contact. Je hebt tijd tot 31 januari om dit in orde te brengen.
  3. Eind januari volgt er een laatste reminder om het WEEE-report in te dienen.

Welk profiel ben jij?

Om het WEEE-report correct te kunnen invullen, is het belangrijk om te weten welk profiel jouw organisatie is. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie profielen.

  1. Je organisatie heeft het afgelopen jaar geen AEEA teruggenomen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor een keukenbouwer die alleen keukens installeert bij nieuwbouw projecten. Indien dit zo is, geef je dit aan via de link in de e-mail. Je hoeft dan geen WEEE-report in te vullen.
  2. Je organisatie heeft het afgelopen jaar AEEA teruggenomen en alles daarvan via het Recupel-circuit afgegeven: dus via de recyclageparken, de kringloopwinkels en/of het logistiek platform van Recupel (waar je een transportaanvraag kan doen). Indien dit zo is, geef je dit aan via de link in de e-mail. Je hoeft dan geen WEEE-report in te vullen.
  3. Je organisatie heeft het afgelopen jaar AEEA teruggenomen, maar niet alles werd via het Recupel-circuit afgegeven. Andere mogelijkheden kunnen zijn: afvalophalers (inclusief de door Recupel erkende chartristen), export, interne (door)verkoop, donaties, eigen ontmanteling, retour naar het moederbedrijf in het buitenland en/of retour naar leveranciers/producenten. Indien dit zo is, geef je dit aan via de link in de e-mail. Je wordt dan doorgestuurd om het WEEE-report in te vullen.

Hoe vul je het WEEE-report in?

Indien je organisatie tot profiel 1 of 2 behoort, bevestig je dit door op de link in de e-mail te klikken. Behoort je organisatie tot profiel 3, dan word je doorverwezen naar het platform waar je het WEEE-report kan invullen. Je geeft daar het gewicht in van de apparaten die je hebt teruggenomen en dus uit de markt hebt gehaald in het afgelopen jaar. Dit gebeurt volgens de 6 categorieën van de apparatenlijst van Recupel. Je kunt de informatie die je al hebt ingevuld altijd opslaan en terugkeren naar je rapport wanneer je maar wilt.


Wil je graag in detail de verschillende stappen zien van hoe zo’n aangifte van een WEEE-report eruit ziet? 

Klik dan hier!