Over Recupel

Recupel recycleert je e-waste bij jou in de buurt

Wat gebeurt er met de apparaten die je naar het recyclagepark of naar een Recupel-punt brengt? Dankzij de Recupel-bijdrage worden afgedankte toestellen ingezameld, vervoerd, gedemonteerd en ontdaan van giftige stoffen.

Ervaren Belgische werknemers geven je oude apparaten een nieuw leven

Het overgrote deel van de ingezamelde oude apparaten gaat naar de partnercentra van Recupel in België: oude televisietoestellen, gsm's, computers, kabels, wasmachines, haardrogers, boormachines, noem maar op.

Een klein aantal ingezamelde koelkasten wordt verwerkt in een Duitse installatie of net over de grens in Nederland. Recyclagecentra moeten namelijk over een specifieke installatie beschikken om die apparaten te recycleren. Dat komt omdat ze gevaarlijke stoffen bevatten. Recupel werkt uitsluitend met partners die strikte regels naleven om te voorkomen dat die gevaarlijke vloeistoffen en gassen in het milieu terechtkomen.

Onze partners zijn dan ook echte experts.

Bekijk de lijst van recyclagepartners met wie we samenwerken

Recyclage: een manueel precisiewerk

België is erg goed in het recycleren van elektrisch afval. Bij Recupel eisen we dat de apparaten gedemonteerd worden en ontdaan van gevaarlijke stoffen zoals batterijen en koelvloeistoffen. Zo’n 300 personen zijn hier dagelijks mee bezig. Onder hen zijn er een 130-tal aan de slag via bedrijven in de sociale economie. Dankzij deze werknemers kunnen we 90% van een apparaat recycleren. Dat percentage ligt zelfs hoger dan de Europese normen. Meer informatie over de inzamelingscijfers vind je in ons jaarverslag. Als we het wat ruimer bekijken, zijn er uiteraard nog heel wat meer mensen die hun steentje bijdragen aan het grote Recupel-netwerk. Inzameling, transport, sortering, staalname, hergebruik, communicatie, sensibilisering, logistiek en financieel beheer zijn in totaal goed voor zo’n 1.150 banen in België!

Waarom je afgedankte apparaten toevertrouwen aan Recupel?

Je oude apparaten naar het recyclagepark brengen, naar een inzamelpunt bij jou in de buurt of naar de winkel bij aankoop van een nieuw toestel is een slimme reflex! Zo voorkom je immers dat elektrisch afval in een illegaal parallel netwerk terechtkomt. We hebben allemaal wel al beelden gezien van illegale stortplaatsen in Afrika en Azië, zoals de beruchte Agbogbloshie-stortplaats in Ghana. Kinderen en tieners worden er blootgesteld aan giftige en gevaarlijke stoffen wanneer ze het afval van onze oude elektro-apparaten verwerken. Door je gebruikte toestellen binnen te brengen bij Recupel via een van onze vele inzamelpunten help je de hoeveelheid illegaal geëxporteerd afval verminderen. Je oude elektrische apparaten binnenbrengen via het juiste kanaal is bovendien een mooi gebaar voor onze planeet. 

Werkt je apparaat nog? Breng het dan binnen bij een kringloopwinkel. Zo maak je er nog iemand anders gelukkig mee!