Circulaire economie

Tips voor toestellen in topconditie: ken je vijand!

Smartphones, laptops, televisietoestellen… stuk voor stuk pareltjes van vernuft. Om je nieuwe apparaat zo lang mogelijk te laten sprankelen en presteren, ken je maar best je vijand.

Stof is de vijand, de stofzuiger ook!

Naarmate stof zich opstapelt in een toestel loop je meer risico op oververhitting, slechte contacten, haperende ventilatoren en zelfs kortsluitingen. Hou je elektronica dus zo veel mogelijk weg van stof: zet ze niet op de grond, stofzuig je woonkamer of bureau net iets vaker … Maar wat je ook doet, STOFZUIG HET TOESTEL ZELF NIET! Stofzuigers wekken makkelijk statische elektriciteit op aan het mondstuk. Als dat overslaat op de fragiele componenten van bijvoorbeeld je computer, is het game over, letterlijk.

Heb je toch al eens je computer gestofzuigd zonder problemen? Dan heb je geluk gehad. Het internet staat bol van verhalen over elektronica die ‘onverklaarbaar’ (maar proper!) de geest geven. Je toestel afstoffen is wel een goed idee, zeker aan de ventilatieopeningen. Maar gebruik daarvoor perslucht en neem op voorhand even een kraan ofzo vast, om jezelf te aarden.

Bestrijd kalk … met de juiste middelen

Toestellen die water gebruiken, lijden onder kalkaanslag. Zelfs al gebruik je bijvoorbeeld flessenwater in je koffiemachine, je moet ze tijdig ontkalken. Let wel op waarmee je dat doet! Azijn is een traditioneel middeltje, maar kan de onderdelen aantasten. Dat bepaalde apparaten aangepaste ontkalkingsmiddelen nodig hebben, is geen verkooppraatje. Hetzelfde geldt voor de zeep in (af)wasmachines: gebruik enkel middelen die de fabrikant aanraadt. Gebruik bijvoorbeeld geen afwasmiddel om een (af)wasmachine te reinigen. Die twee zijn letterlijk schuimbekkende vijanden, het gevolg is schade aan de motor en een dweil op de vloer.

Vermijd het heetst van de strijd

De meeste elektronische apparaten houden niet van extreme temperaturen. Een te lage temperatuur is sowieso slecht voor batterijen (zie onze batterijblog), en zo rond -10° C krijgen ook lcd-schermen het moeilijk. Gaat de omgevingstemperatuur van bijvoorbeeld een laptop heel snel van koud naar warm, dan kan er binnenin het apparaat condensatie ontstaan. Je laat best het toestel even opwarmen voor je er stroom doorheen jaagt.

Ook een te hoge temperatuur heeft nadelige gevolgen voor de levensduur van een apparaat. De meeste elektronische toestellen produceren zelf al behoorlijk wat warmte. Zorg dus altijd voor voldoende ruimte voor ventilatie rondom een toestel en stapel niet te veel apparaten die warm draaien. Je elektronische apparaten achter een zonovergoten raam zetten, is gewoon vragen om problemen.

Met dank aan Let Me Repair voor de input.