België kampioen gsm’s recycleren?

Jaarlijks worden er miljarden nieuwe gsm’s verkocht. Bomvol metalen die waardevol blijven, ook nadat het toestel kapot is. In vergelijking met andere landen zamelen Belgen hun elektro en lampen goed in….maar dit is nog niet het geval voor hun oude gsm’s. En wat als jij je steentje bijdraagt?

 

Slechts 12 a 15% van alle gsm’s wordt gerecycleerd in Europa*

Herinner je jouw eerste gsm nog? Kijk je ernaar terug met een vleugje nostalgie? Het is normaal dat je moeite hebt om los te laten, want tenslotte is jouw toestel al vele jaren bij jou.

Maar wist je dat jouw oude gsm’s van onschatbare waarde kunnen zijn op vele andere manieren?

In 2019 werden er wereldwijd 1.5 miljard gsm’s verkocht, waarvan meer dan 2.6 miljoen in België. En wanneer je weet dat de levensduur van dit toestel maximaal drie jaar is…dan is de rekensom snel gemaakt.

Uit onze cijfers blijkt dat Belgische gezinnen 3.2 miljoen ongebruikte gsm’s bezitten. Dit zijn 3 gsm’s per gezin.

Helaas wordt in Europa slechts 12 a 15% van alle gsm’s die niet meer gebruikt worden, ingezameld en gerecycleerd, en het is nog erger wereldwijd.

Herwinnen van grondstoffen : een kostbaar gebaar voor het milieu

Gebruikte gsm’s worden vaak vergeten. Een foute reflex want ze bevatten verschillende waardevolle metalen zoals goud, zilver en koper.

Op vlak van inzameling is België een goede leerling. In 2019 heeft België 10.7 kilo elektro en lampen per inwoner ingezameld.

Maar we moeten véél meer inspanningen leveren om onze gsm’s in te zamelen, want Belgen danken slechts 8% van hun gsm’s af. Dit betekent dus dat er veel oude gsm’s in onze schuiven stof liggen te vergaren.

Maar oude gsm’s recycleren vormt een echt gebaar voor de bescherming van ons milieu. Zo slaagt Recupel erin om gemiddeld 99% van de materialen in een gsm te recycleren. Al die materialen kunnen opnieuw gebruikt worden wat de nood aan nieuwe grondstoffen vermindert.

 

Mijnbouw in Guyana (Zuid-Amerika)

De ontginning van grondstoffen via de klassieke mijnbouw heeft een schadelijke impact op het milieu (enorm waterverbruik, vervuiling van nabijgelegen water en bodems, vernietiging van de natuurlijke habitats van fauna en flora), maar er is ook een hoge menselijke kost verbonden aan deze activiteiten. Daarom is het logisch dat Urban Mining, waarbij de materialen uit ons elektronisch afval gehaald worden, ondenkbaar is: het draagt bij aan een eerlijkere wereld en het behoud van ons milieu. 

 

50 000 gsm’s recycleren en het goud herwinnen in plaats van het te ontginnen via de klassieke mijnbouw betekent**:

  • 158 ton CO2 minder
  • 6 300 ton toxisch afval minder in de natuur

 

Het loont dus echt wel de moeite om afscheid te leren nemen van onze oude gsm’s, niet?

Wacht dus niet langer en bezoek het dichtste inzamelpunt in jouw buurt, zoals bijvoorbeeld één van onze RecyclePunten in de winkels!

*Volgens de studie « Identifying the impact of the circular economy on the Fast-Moving Consumer Goods Industry – 2019 » van de European Economic and Social Committee.

**Cijfers berekend via een studie van UAntwerpen en gebaseerd op het resterend toxisch afval van een gemiddelde niet-gerecycleerde mobiele telefoon.

esc