Nieuwe bestemming voor afgedankte elektro

Inzamelpunt, hersteldienst, sociale onderneming: Electro SOFIE is het allemaal. Deze Luikse speler geeft huishoudelijke apparaten een tweede leven en stelt zo tientallen mensen tewerk. “Wij creëren een ecologische, economische en sociale meerwaarde.”

Wasmachine stuk? Voor veel mensen is dat het signaal om een nieuw toestel te kopen. Het kapotte apparaat belandt dan in het recyclagepark. Maar wat gebeurt er dan? Electro SOFIE, een herstel- en inzamelpunt voor elektro in het Luikse Grâce-Hollogne, zet zoveel mogelijk in op hergebruik.

Michel Simon, directeur-generaal van Electro SOFIE: “Als partner van Recupel zamelen we afgedankte elektrische en elektronische apparatuur in. Dat doen we zowel bij recyclageparken als bij detailhandelaars in de provincie Luik. In ons atelier sorteren we alle toestellen die we binnenkrijgen. Goedkope merken, verroeste toestellen of te sterk bescha­digde apparaten vertrekken naar Recupel, die het laat recycleren door zijn partners. Recente toestellen en apparaten van kwaliteitsmerken die gerepareerd kunnen worden of nog goed bruikbare onderdelen bevatten, gaan door de handen van onze technici. Aan die toestellen geven we een tweede leven.”

“Goedkope merken en verroeste of te sterk beschadigde apparaten vertrekken naar Recupel, die het laat recycleren.” Michel Simon, directeur-generaal van Electro SOFIE

Wasje draaien

Zo komt een afgedankte wasmachine opnieuw in circulatie voor verkoop op de tweedehandsmarkt. Maar voor het zover is, moet ze heel wat stadia doorlopen bij Electro SOFIE. “Onze technici zijn stuk voor stuk vakmensen die elke machine aan een grondig onderzoek onderwerpen”, zegt Simon. “Zij gaan na of het toestel in aanmer­king komt voor volledige reparatie. Soms kan dat niet maar bevat het wel nog onderdelen die we opslaan in onze stock. Vaak komen die later nog van pas. De toestellen die ze wel kunnen herstellen, maken ze zorgvuldig schoon en testen ze grondig. Bij wasmachines draaien ze zelfs een was voor we ze te koop aanbieden. Zo weten we zeker dat de klant een kwalitatief product in huis krijgt.”

Een derde van de prijs

De verkoop van de gerevaloriseerde toestellen gebeurt ter plaatse, in Grâce-Hollogne. Behalve over de stock van 1.000 m² en het atelier van 500 m² beschikt Electro SOFIE er over een verkoopruimte van 400 m², de R Shop Country. “We hebben ook een verkoop­ruimte in Luik, de R Shop City. Daar kan je onder meer tweedehands meubels, snuisterijen, serviezen en boeken op de kop tikken die opgehaald zijn door de Ressourcerie du Pays de Liège. Zo kunnen we continu zo’n 500 apparaten te koop aanbieden tegen voordelige prijzen. Bij ons betaal je maar een derde van de prijs van een nieuwe machine. We bieden bovendien een jaar garantie.”

Van repareren tot ontmantelen

Jaarlijks revaloriseren de technici van Electro SOFIE maar liefst 3.500 grote elektroapparaten: wasmachines dus, maar ook droogkasten, vaatwasmachines, vries- en koelapparaten en ovens. “Daarnaast vind je er kleine elektro. We bieden ook een reparatie­service voor particulieren aan”, vertelt Simon. “Wie thuis een kapot apparaat heeft, kan bij ons terecht voor herstel­ling tegen een voordelige prijs. We beschikken over een stock met mas­sa’s reserveonderdelen uit afgedankte toestellen. En onze mensen kennen de verschillende merken en modellen op hun duimpje. Onze reparatiedienst is dus de ideale manier om de kosten van een nieuwe aankoop te vermijden en de levensduur van toestellen te verlengen.”

Naast de revalorisatie en reparatie van grote en kleine elektro bouwde Electro SOFIE nog een andere activiteit uit. Als onderaannemer van Recydel uit Wandre saneert het kleine elektrotoe­stellen en ontmantelt het koelkasten. “In opdracht van Recupel recycleert Recydel afgedankte elektrische en elektronische apparatuur tot hoog­waardige secundaire grondstoffen. Zo dragen we ons steentje bij aan de opwaardering van afvalstromen.”

 

MEER INFORMATIE OVER HET PROJECT VIND JE OP ELECTROSOFIE.BE

esc