Circulaire economie

Tips voor toestellen in topconditie: goed verzorgen

Ze wassen onze kleren, poetsen ons servies, zetten die levensnoodzakelijke kop koffie in de ochtend. Ze zorgen toch goed voor ons, onze toestellen. Dus moeten wij hetzelfde doen. Zo bespaar je bovendien geld, energie en grondstoffen.

Elektronische empathie

Wees aandachtig voor signalen dat er iets niet in orde is. Misschien merk je dat je stofzuiger meer moeite heeft dan anders, dat de wasmachine enigszins gestrest klinkt, of dat de groenten bevriezen in de koelkast. Ga dan op onderzoek uit en kijk eerst in de handleiding. Vind je het probleem niet, roep dan de hulp in van een technieker. Voorkomen is beter dan binnenbrengen bij een Recupel-punt.

Luid duurt niet lang

Goed voor de levensduur van luidsprekers, je trommelvliezen en de relatie met je buren: zet het volume van je toestellen niet op het maximum als het niet nodig is! Een luidspreker werkt door een heel dun, vaak papieren kegeltje te laten trillen. Hoe hoger het volume, hoe meer dat kegeltje heen en weer geslingerd wordt en hoe minder lang het standhoudt. Als je muziek wat vervormd begint te klinken, ben je de pijndrempel van dat kegeltje aan het testen en wellicht ook die van je oren.

Houd de filter netjes

In veel toestellen zit een filter, vaak zelfs meerdere. Als je die niet regelmatig schoonmaakt, ontstaan er na een tijdje problemen met de doorstroming van lucht of water. Bij een verstopte filter moet de motor in een apparaat harder werken of komt de koeling in het gedrang. In elk geval verkort dat de levensduur. Bij huishoudtoestellen zoals een droogkast kan je best de handleiding raadplegen, zodat je zeker weet waar alle filters zitten en hoe je ze proper kan maken. Kijk bij toestellen, zoals een computer of televisie, regelmatig na of de ventilatieopeningen niet vol stof en pluis zitten.

Laat maar lekker draaien

De trommel van een wasmachine draait een paar honderd keer … per minuut. Het risico op slijtage en schade is dus groot. Als je te veel was in één keer wilt doen, moeten onderdelen zoals de motor en aandrijfriem harder werken, slijten ze sneller, kunnen er lekken ontstaan en verbruik je meer. Vuistregel: je kleren moeten nog vrij kunnen bewegen in de trommel.

Een te lege wastrommel is evenmin ideaal. Dan raakt de machine uit balans. Hetzelfde geldt voor een machine die niet goed waterpas staat.

Nog veel voorkomende boosdoeners zijn sleutels of kleingeld die nog in broekzakken steken. Die slingeren dan aan 1.600 toeren per minuut door de trommel en kunnen zo schade veroorzaken.

Te veel zeep is niet proper

Iets waar de meesten onder ons zich schuldig aan maken: te veel zeep gebruiken. Maar zo kweek je schimmels in je wasmachine. Die schimmel komt ook op je kledij terecht. Bovendien kan een overdosis zeep op zich al schade berokkenen, bijvoorbeeld aan de sensor die het waterniveau meet. Gebruik dus niet méér zeep dan er op de gebruiksaanwijzing staat, je wasmachine zal je (eeuwig) dankbaar zijn. 

Met dank aan Let Me Repair en Electro Sofie voor de input.