Circulaire economie

Tips voor toestellen in topconditie: koester je batterij

Van smartwatch tot zitmaaier, de herlaadbare batterij is het kloppend hart van zowat elk elektronisch apparaat. Maar over hoe je zo’n batterij in topconditie houdt, daar hoor je wel eens uiteenlopende meningen over. Tijd om orde op zaken te stellen!

Voor we eraan beginnen, moeten we een ding duidelijk stellen. Deze tips gaan specifiek over lithium-ionbatterijen. Bijna alle apparaten met een eigen batterij(pack), zoals smartphones, laptops of elektrisch gereedschap, gebruiken lithium-iontechnologie. Herlaadbare batterijen die apart verkocht worden, zoals AA, AAA of 9 volt, zijn nikkel-metaalhydride batterijen. Hoe je een batterij gezond houdt, is afhankelijk van het type batterij, vandaar dat er nogal wat tegenstrijdige adviezen circuleren. Twijfel je over welk soort batterij er in je apparaat zit, sla er dan eerst de handleiding op na.

Bewaar met zorg

Haal de batterij uit het toestel en bewaar ze op een plaats waar het niet kouder wordt dan 5°C en liefst niet warmer dan 30°C. Bescherm je batterij tegen vocht, stof en hevige schokken.

Laad de batterij ook op na gebruik, zeker als je hem langdurig opbergt (ga dan voor 50%). Want zelfs als je ze niet gebruikt, verliest een batterij langzaam haar lading. Een lithium-ionbatterij die hélemaal leegloopt, is reddeloos verloren. Om dezelfde reden werk je best niet verder met een batterij als die aangeeft leeg te zijn, ook al werkt het apparaat nog even.

Laden voor later

Je hebt misschien wel eens gehoord dat je een batterij best niet oplaadt voor ze helemaal leeg is. Dat geldt niet meer voor lithium-ionbatterijen. Die houden vooral van gedeeltelijk op- en ontladen, tussen 20% en 80% van hun capaciteit. Laad ze dus gerust op voor ze helemaal leeg zijn, maar wel pas als ze afgekoeld zijn. Je laat ze best niet langer dan 12 uur in de lader zitten, tenzij het anders in de handleiding staat. Sommige laders beschikken namelijk over een automatische functie die je batterij op- en ontlaadt binnen het optimale laadbereik. Ze doen dat om de levensduur te verlengen, gezien lithium-ionbatterijen niet graag lang stilliggen. Rust roest, ook voor een batterij.

Met dank aan Tuinmachines Decré voor de input.