Waarom opruimen en wegschenken gelukkig maakt

Mensen zijn toch rare wezens. Verslaafd aan nieuwe dingen kopen, maar oude spullen wegdoen, ho maar! Oude frigo's, diepvriezers, magnetrons ... ze blijven thuis maar staan. Terwijl opruimen en wegschenken ons veel gelukkiger maakt. Opruimcoach Annelies Mentink vertelt waarom die trip richting Kringwinkel of RecyclePunt zo deugd doet.
Zoek een inzamelpunt

Wat vertelt de wetenschap?

Hoe komt het dat ontspullen ons een fijn gevoel bezorgt?

Sommige onderzoekers koppelen het geluksgevoel aan het vrouwelijke hormoon oxytocine. Dat zou zorgen voor een warme gelukzalige gewaarwording bij het ontspullen (bij mannen heet een vergelijkbaar hormoon vasopressin). Dit in tegenstelling tot endorfine die vrijkomt bij het kopen van nieuwe producten.

En waarom is wegschenken zo tof?

Wereldwijd is er heel wat geluksonderzoek verricht. Keer op keer blijkt dat geluk gerelateerd is tot anderen. Mensen zijn sociale wezens. We zijn gelukkiger wanneer we verbonden zijn met andere mensen. Goed doen voor anderen maakt jezelf gelukkig. Moeilijker is het niet.

Ontspullen: hoe start je daarmee? Met deze lucky checklist.

Iedereen massaal ontspullen dus?

Rustig aan. Want wanneer hou je iets bij, wanneer mag het weg? Volgens opruimcoach Annelies Mentink en andere opruimexperten stel je jezelf best enkele pertinente vragen:

  1. Heb ik het maandenlang niet eens bekeken of nodig gehad? 
  2. Maakt het mijn leven echt aangenamer en eenvoudiger? 
  3. Word ik er blij en gelukkig van?
  4. Als ik het niet zou hebben, zal ik het missen, en zal dat mijn leven veranderen?
  5. Werkt het nog?
  6. Kan ik het vervangen door iets dat beter of meer geschikt is?
  7. Kan ik er iemand anders een plezier mee doen?

Je zal zien: je lijst met spullen die weg mogen, groeit snel aan.

Hoe begon het voor opruimcoach Annelies?

Het verhaal van Annelies Mentink is symptomatisch voor wat we deep down allemaal wel aanvoelen.

Ze is niet zomaar professionele opruimcoach geworden. Ooit begon ze zelf met ontspullen uit pure frustratie. "Ik zat wat in de put, en een van de zaken waarover ik me ontevreden voelde was die enorme hoeveelheid spullen die ik had. Die vormden precies een muur die me belemmerde om verder te kijken."

"Ik heb me grondig in de materie verdiept en uiteindelijk stevig beginnen opruimen. En ik merkte dat telkens wanneer ik terugkwam van De Kringwinkel of het recyclagepark, ik me lichter en mentaal beter voelde, ik kreeg terug positieve gedachten." 

Laat je niet vangen door de kick van het kopen

Het opruim-minimalisme

Voor Annelies ging het al snel om meer dan zomaar wat spullen wegdoen. Opruimcoach werd haar beroep, en het minimalisme een bewuste levenswijze.

"We hebben veel te veel. Reclame triggert ons om steeds meer nutteloze zaken te kopen. Dat geeft eventjes een vaag gevoel van voldoening. Maar de kick van het kopen is snel uitgewerkt. Uiteindelijk stouw je je huis boordevol gadgets en zaken die je niet nodig hebt. Ik pleit voor minimaliseren, loslaten wat niet bij jou past. Al die spullen, moet dat echt? Daarom heb ik het vaak over ont-moeten. Spullen zijn prikkels, ze leiden af, we 'moeten' ze poetsen, onderhouden. En we vergeten wat echt telt: vrienden, relaties, ervaringen zoals een reis, een etentje."

Dingen ervaren maakt ons gelukkiger dan dingen bezitten. Zeker als we de ervaringen delen. Wat ons weer bij ontmoeten brengt;-)

Ont-moeten is de boodschap. Stoppen met "moeten".

Minder spullen, minder stress

Meer spullen, meer stress, meer chaos in je huis en in je hoofd.
Minder spullen, meer innerlijke rust en geluk.
En als we de spullen weggeven, maken we anderen gelukkig. Perfect toch?

Herinneringen blijven, spullen mogen weg

We stribbelen nog wat tegen in Annelies haar betoog. Wat met emotionele herinneringen die sommige spullen oproepen? Die seventies armatuur van opa zaliger?Die kaduke platenspeler die je ooit wil herstellen?

Het antwoord van Annelies klinkt harder dan bedoeld. "Doe die dingen gerust weg. Je weet toch dat je ze nooit meer zal gebruiken. Je herinneringen zitten niet in de toestellen, wel in je hoofd. En daar blijven ze voor altijd. Dat is toch veel zinvoller?" 

Annelies Mentink: blijvende herinneringen zijn zinvoller dan spullen
Organiseer niet wat je kan wegdoen

Stapje voor stapje richting zero waste

Hoe past Annelies haar minimalisme toe in haar eigen dagelijkse leven?

"Ik leef nu veel bewuster, ga minder shoppen, stel me altijd de vraag of ik iets nodig heb en of het kwalitatief is. Ik denk ook aan het milieu en probeer te streven naar 'zero waste'. Ik vertel mijn klanten over mijn eigen pogingen en zij zien hoe me dat met vallen en opstaan lukt."

Even opruimen kost minder tijd dan eindeloos zoeken

Een A tot Z-stappenplan

Zelf aan de slag? Het boek en de site van Annelies schetsen een compleet stappenplan. Of ze een voorbeeld kan geven?

"Wees niet te ambitieus in je opruimdrift. Begin klein, zet niet de hele zolder op zijn kop terwijl je weet dat je halverwege de opkuis moet stoppen om iets anders te doen. Dat werkt demotiverend."

Ook de inspiratiebronnen waaruit Annelies zelf putte, helpen je verder op weg. Deze 2 hipsters bijvoorbeeld: The Minimalists.

En de Recupel-weg naar het geluk? Die loopt langs het RecyclePunt, het recyclagepark of De Kringwinkel. Je vindt de weg onderaan deze pagina.

Gelukkige mensen zijn niet vrijgeviger. Vrijgevige mensen zijn gelukkiger.
esc