Circulaire economie

Wat doen met mijn ongebruikte apparaten?

Apparaten die in een kast of lade stof zitten te vergaren, kan je maar beter een tweede leven geven.

Is je apparaat kapot?

Lees hier onze tips over hoe je je apparaat kan herstellen. Is repareren geen optie? Recupel heeft een uitgebreid en gratis inzamelnetwerk. Je bent altijd welkom met je kapotte elektronische toestellen en lampen in het recyclagepark. Die parken worden beheerd door zogenaamde ‘intercommunales’, overkoepelende organisaties waarin meerdere gemeenten hun afvalbeleid bundelen. Recupel heeft daar zijn eigen plekje om jouw elektroafval in te zamelen.

Nog makkelijker: veel supermarkten, doe-het-zelfzaken en elektrowinkels in je buurt hebben Recupel-punten voor kleine toestellen en oude ledlampen, TL-lampen en spaarlampen. Je hebt ze vast al gezien, die blauwe boxen. Handig wanneer je de volgende keer boodschappen gaat doen!

Koop je een nieuw toestel?

De winkel waar je je nieuw elektroapparaat koopt, is wettelijk verplicht je oude toestel terug te nemen en te laten recycleren. Dat is de zogenaamde ‘terugnameplicht’. Geef je afgedankte apparaat dus gerust af, ook als je dat in een andere winkel hebt gekocht of een nieuw toestel van een ander merk aanschaft. Zelfs bij thuislevering moet de winkelier je oude apparaat gratis meenemen.

Werkt je apparaat nog of kan het gerepareerd worden?

Maak er dan iemand anders blij mee! De kringloopwinkel kan je oude toestel een tweede leven geven. Recupel heeft een uitgebreid netwerk van partners die de apparaten opknappen en tegen lage prijzen verkopen, met een jaar garantie voor de volgende consument. Win-win-win dus: voor jou, de volgende gebruiker én het milieu.

Waar kan ik terecht als bedrijf of organisatie?

Heb je ook nog kapotte of ongebruikte computers, kleine printers, koelkasten, koffiezetapparaten … op je werkplek? Dan hebben we met Recupel Pick-up de juiste oplossing voor jou!

We maken je het graag gemakkelijk: je doet een eenvoudige aanvraag online, we maken een afspraak en we komen je afgedankte toestellen gratis (!) ophalen. 

Professionele toestellen kunnen we niet meenemen. Die zijn niet gedekt door een Recupel-bijdrage. Daarvoor kan je beroep doen op een erkende ophaler die zorgt dat alles volgens de regels vervoerd en gerecycleerd wordt. Kijk hier voor een partner in jouw buurt!